Klicka här och börja träna med oss!!!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kungsbergets Alpina Klubb
Fotboll
 
Att vara förälder i Kungsbergets Alpina

Syfte:

Detta dokument förklarar vad det innebär att vara förälder i Kungsbergets Alpina. Informationen vänder sig till alla föräldrar i klubben både nya som gamla.

 

 • Det ska vara roligt att åka skidor med oss.
 • Kungsbergets Alpina satsar så att vi får både bredd och elit.
 • Skidintresset och trivseln i klubben ska göra att barn och ungdomar fortsätter att vara aktiva i klubben så länge som möjligt.

 

Att komma ihåg som förälder i KALP:

 • Era barn åker skidor för att de tycker att det är kul.
 • Skidåkningen är inte bara en idrott utan också en lek och hobby.
 • Ett gott uppförande i och utanför skidbacken är ett krav.
 • Stötta era barn både i motgång och medgång.
 • Håll löpande kontakt med ditt barns tränare och tränargrupp.
 • Vi, i Kungsbergets alpina bedriver tävlingsverksamhet ej skidskola. Därför bör barnen när de börjar hos oss kunna åka lift och ta sig nerför skidskolebacken kontrollerat.
 • Barn 5 år och yngre förväntas ha förälder med sig i backen på skidor för att kunna bistå sitt barn vid behov (toabesök, liftåkning). Barnens träningstid är ej till för föräldrar att åka själv i backarna. Du är där för ditt barn!

 

Kungsbergets Alpina är en ideell klubb detta innebär att det är vi tillsammans som ser till att vi får en bra verksamhet. När ert barn tränar regelbundet med klubben hoppas vi att ni som föräldrar vill engagera er i föreningens arbete. Det kan vara som tränare, hjälpledare, tävlingsfunktionär, styrelsen osv. Det är roligt att engagera sig i barnens intressen och ju fler vi är som ställer upp desto bättre blir träningen och gemenskapen i klubben.

 

Föräldraengagemang i klubben:

 • Varje år genomför vi två Fixardagar i Kungsberget då vi tar bland annat hand om Toppstugan och Målhuset. Vi brukar grilla korv tillsammans till lunch. Detta generar att man får köpa säsongskort i Kungsberg till ett rabatterat pris.
 • Varje höst ordnar vi en Bytesmarknad. Där tar vi emot skidutrustning och säljer den vidare både till klubbmedlemmar och icke-medlemmar. Vi hjälps alla åt som funktionärer denna dag. Klubben får in mycket pengar och även positiv reklam för klubben att vi gör detta. Till denna aktivitet får man anmäla sitt intresse för deltagande. Barnen och ungdomarna brukar tycka att det är roligt att vara med denna dag och hjälpa till och hänga med kompisarna.
 • Under tävlingar brukar vi ha vår Toppstuga öppen med enklare servering. Den brukar vara välbesökt av alla slags skidåkare i Kungsberg. Den bemannas av oss medlemmar i klubben.
 • Under en vintersäsong ordnar vi ett par tävlingar i Kungsberget som ska bemannas. Vi brukar göra det bra och ger våra barn och ungdomar chansen att tävla i hemmabacken.
 • Som förälder till tränande barn kommer du att bli tilldelad arbetspass under våra tävlingar. Vi har en tävlingsansvarig som bemannar alla tävlingarna. Denna bemanningslista kommer ut på hemsidan. Det är allas ansvar att kolla i den och se vad man har för uppdrag. Tävlingarna är en viktig inkomstkälla för klubben därför är det ett krav att alla ställer upp och hjälper till. Om det tilldelade passet ej fungerar så behöver man byta med någon annan eller hitta en ersättare. Dyker man inte upp på ett tilldelat pass utgår en avgift för att klubben ska kunna hitta en ersättare eller för att kunna ersätta en ungdom. Du behöver även meddela tävlingsledaren att du har bytt pass och vem som är ersättare. Om du har några frågor kring din tilldelade roll, prata med tävlingsledaren som är uppsatt på den tävling du ska jobba på. Du kommer att få all information du behöver inför tävlingen och det är roligt att se barnen tävla och ha skoj med sina kompisar.
 • Det är även bra att du som förälder är med och hjälper till i backen under träningarna för att underlätta för tränarna. De yngsta åkarna behöver även hjälp med liften och då är det bra om det finns föräldrar som kan hjälpa till.

 

Träning:

Vi försöker vara ute och träna så länge vädret tillåter. Under oktober/november är det dags för inomhusträning i gymnastikhall. Träningen kan då bestå av hinderbana, cirkel-/ redskapsträning och varianter på bollek. Träningen skiftar naturligtvis beroende på vilken grupp man tillhör.

Barmarksträningens syfte är inte bara att vara en förberedelse inför snöträningen utan är också viktigt i strävan mot att skapa teamkänsla i gruppen. Denna träning är även viktigt ur skadeförebyggande syfte.

 

Antal träningstillfällen och innehållet varierar beroende på vilken man tillhör både under barmarksträningen och snöträningen.

Ju äldre barnen blir desto mer genomförs träningen i bana samt i flera discipliner. Varje träningsgrupp ansvarar för sin egen träning.

 

Läger:

Att åka på läger är kul. Grupperna får då möjlighet att ses och göra gemensamma aktiviteter speciellt under Familjelägret. Klubben bokar gemensamt boende i stugor och det gör det lätt att lära känna varandra. Det är även roligt för de yngre åkarna att få se de äldre träna. De äldre blir förebilder för de yngre.

 

Utrustning:

För att kunna börja träna med slalomklubben behöver åkarna en skidutrustning. I U8 och U10 gruppen gäller detta:

 • Ett par slalomskidor i rätt längd anpassat till barnet
 • Slalompjäxor och stavar
 • Hjälm med täckta öron samt ryggskydd
 • Skidglasögon kan vara skönt för barnen samt varma kläder och handskar

 

Har ni några frågor kring utrustning prata med tränarna i gruppen.

 

Tävling:

De flesta barn tycker om att ta på sig en nummerlapp och tävla. De yngsta åkarna får delta i några lokala tävlingar i Kungsberget och Hemlingby. Ju äldre åkarna blir desto fler tävlingsmöjligheter kommer det att finnas. I den yngsta åldersklassen, U8, tävlar man utan tid och alla får medalj.

Information om tävlingar kan man hitta på vår hemsida.

 

Vi brukar köra en cup mellan de lokala klubbarna, GASK och KALP. Vi turas om att köra de olika deltävlingar i Kungsberget och Hemlingby. Dessa brukar vara omtyckta speciellt av de yngre åkarna. Vi blandar grenarna slalom och storslalom beroende på vilken backe tävlingen går i.

 

Under våren brukar vi också köra klubbmästerskap som en avslutning på tävlingssäsongen.

 

Tävlingsanmälan görs på nätet i systemet Idrott Onlines Tävlingskalender som nås via hemsidan. När du blir medlem i klubben får du ett medlems inloggning på mailen och därefter anmäla dig till tävlingarna.

Du som förälder ska

 • Se till att barnen har rätt utrustning med sig på träning och tävling.
 • På tävlingarna är det du som förälder som ser till att ditt barn kommer upp till besiktning och start. Tränare hjälper till att besikta. Du tar även ner barnens överdragskläder till målet.

Tävlingar som de olika grupperna får delta i:

U8 tävlar endast i distriktet, alltså i Kungsberget och Hemlingby.

U10 får även tävla i distriktet och region tex. Dalarna i tävlingar som är region.

U12 får tävla i distriktet, region och nationellt. MVC- finaler.

U14 får tävla i distriktet, regionen och nationellt. LVC- finaler.

U16 får tävla i distriktet, regionen och nationellt. USM

Hemsidan:

Klubben har en hemsida där vi lägger upp aktuell information om verksamheten.

https://www.kungsbergetsalpina.se/

 

Internt inom träningsgrupper:

Den informationen som behövs cirkulerar i de olika träningsgruppernas Facebook sidor. Leta reda på den sidan som gäller för den grupp ditt barn/ ungdom tillhör. Där läggs information om träningar, tävlingar och annan aktuell information ut.

Klubben använder sig av appen Sportadmin för att lägga ut träningstillfällen och anmälningar till läger.

 

Riktlinjer kring subventioner KALP:

 • För att få köpa liftkort till rabatterat pris måste man delta på fixardagen under hösten eller våren.
 • För att åkare ska få subventioner på läger, liftkort, tävlingar måste åkaren delta i två klubbläger. Att få subventioner betyder att barnen får åka billigare på läger och får ett visst antal startavgifter betalda av klubben. (Frånvaro pga skidgymnasium, regionsläger eller annan verksamhet i skidförbundet regi är OK)

 

Riktlinjer kring bemanning i KALP:

I tävlingsbemanningen framgår vem som ansvarar för vilka roller under respektive tävling.

Den som blir uppsatt på ett pass blir kontaktad av ansvarig för respektive område innan tävling där information och förväntningar gås igenom tex. portdomarchefen kontaktar alla portdomare.

 

En extra uppmaning- är man på plats under en tävling där man själv inte har någon roll men känner att man kan har möjlighet att hjälpa till, kontakta tävlingsledaren på plats och erbjud din hjälp.

 

Kan man inte jobba det datum som man fått ett pass ansvarar man själv för att byta med någon annan i klubben eller på annat sätt hitta en ersättare. Det är viktigt att meddela ett byte till tävlingsledaren för den tävling du skulle ha jobbar på, men även namnet på ersättare skall meddelas.

Ett tips vid eventuella byten är att använda de olika sidorna för träningsgrupperna på Facebook för att hitta någon att byta med.

 

Den som inte dyker upp på sitt pass kommer av klubben att debiteras 1000kr. Avgiften tas ut för att täcka klubbens merkostnader för att ta in en ersättare. (1000 kr till den som ställer upp och tar ett pass)

 

Tävlingsansvarige kan dock inte hjälpa till vid eventuella byten.

 

Alkohol- och drogpolicy:

Målet är att skapa en trygg träningsmiljö för våra barn och ungdomar i klubben. Alla medlemmar i klubben ska verka för detta genom ett gemensamt ansvar för verksamheten.

Man får inte uppträda alkoholpåverkad i klubbens kläder eller när man representerar klubben vid läger, träningar och tävlingar.

Alla droger som är förbjudna enligt svensk lag är förbjudna i klubben.

Det är ej tillåtet att delta i klubbens verksamhet om man har använt droger.

Vi följer Svenska Skidförbundets Alkolhol- och drogpolicy.

https://www.skidor.com/download/18.5278dde418488c6c62115a4b/1668786235643/Policy%20%E2%80%93%20Alkohol%20och%20droger%20201214,%20idrotten.pdf

 

 
Facebook
Våra sponsorer
Våra Bidragsgivare